Page 1 of 1

Could not complete the Open Session...command because of sam

PostPosted:Mon Jan 04, 2016 12:02 am
by mdieckmeyer
I just finished a vocal track, saved and closed the session, then closed Pro tools. When I came back an hour later and tried to open the session, this message popped up. "Could not complete the Open Session...command because Pro Tools could not set sample rate to specified value. Please exit all other audio application and try again."

I don't have any other applications open, I rebooted, I disconnected my MBox 2 Pro, I made sure the Mbox was my default sound device in the control panel, I made sure it was set correctly in the I/O settings.

I've been running 10 since it's inception and I've never come across this error. I'm stumped!!

Pro Tools 10.3.10, Win 7, i7, 3.20 GHz, Gigabyte X58A-UD3R

Re: Could not complete the Open Session...command because of

PostPosted:Mon Jan 04, 2016 7:41 am
by pettje
Have you tried to open the session with plugins bypassed, hold down the shift key while opening the session. Either that or create a new session and do a session data import. Maybe try a different playback engine as well.
You may also want to check your clocking settings in the hardware page and make sure your clocking internally.

Re: Could not complete the Open Session...command because of

PostPosted:Mon Jan 04, 2016 9:03 am
by mdieckmeyer
Thanks for your reply pettje. I tried all of your recommendations and nothing worked. Still get the same message. Any other ideas?

Re: Could not complete the Open Session...command because of sam

PostPosted:Wed Nov 23, 2016 8:07 am
by Pepsy
This recently happened to me in Pro Tools 12.4, but I couldn't open ANY projects without the same error message. Using a Pro Tools Agregate I/O configuration comprised of an AVID 11 Rack + M-Audio Fast Track Ultra on my Mac Book Pro 10. 8. 5 ( Mountain Lion), it turns out the device driver(s) for the M-Audio Fast Track Ultra were FUBAR.

An Uninstall/reinstall of these driver(s)put me back in business, calming my cosmic freak out :o Had never incurred this problem on a Mac before, but windows yes...

Surprisingly none of the forums I queried suggested this fix, so I hope this helps.

( please allow me to apologize if I posted this wrong? This is my first post on this forum. Create Music, BE HAPPY!!!)

Re: Could not complete the Open Session...command because of sam

PostPosted:Tue Nov 21, 2017 6:03 am
by AlfredPin
Pepsy wrote:An Uninstall/reinstall of these driver(s)put me back in business, calming my cosmic freak


That didn't work for me Pepsy, anything else I can try?